Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Zupa z batatów jest jedną z moich ulubionych. Przygotowuje się szybko i jest przepyszna . Lekko pikantna, lekko słodka. Pasują do niej idealnie grzanki lub włoska foccacia, która już pojawiła się na stronie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg batatów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 cebule średnie
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18% do zup
- sok z połowy sporej cytryny
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
- 1 łyżeczka kuminu ( kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie warzywa obieramy. Bataty i cebulę kroimy w większą kostkę, marchewki i pietruszki w półplasterki (grubsze), czosnek rozgniatamy tępą stroną noża i siekamy drobno.
2. W dość sporym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy na niewielkim ogniu około 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa oraz kumin, kurkumę i chilli i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień na minumum i gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną.
3. Po ugotowaniu zupę studzimy. Dodajemy sok z cytryny, 2 łyżki oliwy i śmietanę. Blendujemy na gładko. Kosztujemy i doprawiamy o smaku solą i pieprzem.
4. Podając posypujemy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i rozmarynu.

Komentarze
Prześlij komentarz