Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Mięciutka, aromatyczna i pulchna. O czym mowa? O włoskim pieczywie foccacia, który idealnie sprawdza się jako dodatek do leczo, gulaszy i zup. Bardzo prosta w przygotowaniu a efekt piorunujący.
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 150 - 160 ml ciepłej przegotowanej wody (nie za gorącej)
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 5-6 suszonych pomidorów
Potrzebne będzie Wam również naczynie żaroodporne (najlepiej ceramiczne) o wymiarach 30 cm x 20 cm. Ja używam naczynia LYCKAD z IKEA. Super się sprawdza, ciasto w ogóle nie przywiera i łatwo je wyjąć po upieczeniu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, sól i drożdże. Mieszamy suche składniki.
2. Dodajemy oliwę i mieszamy aż w mące pojawią się małe grudki.
3. Do mąki dolewamy wodę i wyrabiamy około 10 minut na miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej oliwą miski - dzięki temu ciasto przejdzie aromatem oliwy i łatwo będzie je później z miski wyjąć. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 45 minut.
4. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą (polecam użyć silikonowy pędzelek) i posypujemy solą i rozmarynem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30 x 20 cm i układamy w naczyniu. Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 45 minut.
5. Po tym czasie w ciasto wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Całość polewamy 2 łyżkami oliwy, delikatnie solimy i posypujemy rozmarynem.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 - 190 stopni Celsjusza i wstawiamy naczynie z foccacią. Pieczemy około 20 minut do momentu przyrumienienia wierzchu.


Komentarze
Prześlij komentarz