Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

LECZO

W zasadzie od maja do końca lata leczo jest na naszym stole bardzo często. Staram się korzystać maksymalnie z sezonu na paprykę, cukinię i pomidory. Leczo to proste danie, można przygotować większą porcję i odgrzać również następnego dnia.

SKŁADNIKI:
- 2 duże cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 1 kiełbasa toruńska
- 3 duże papryki (mogą być same czerwone lub można użyć różnych kolorów)
- 1 duża cukinia 
- 1 puszka pomidorów całych lub 5 pomidorów świeżych bez skóry
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebule i cukinię kroimy w większą kostkę , paprykę w paseczki, boczek w małą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki.
2. W większym garnku podsmażamy boczek do wytopienia tłuszczu. Dodajemy cebulę i podsmażamy do zezłocenia. Dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy razem często mieszając około 3-5 minut.
3. Po tym czasie dodajemy paprykę, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 5 minut.
4. Do papryki dorzucamy pomidory, cukinię, zioła prowansalskie, paprykę słodką i chilli.Mieszamy dokładnie całość i ponownie przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy o momentu gdy cukinia zmięknie (warto jednak nie rozgotowywać warzyw, by pozostały lekko chrupiące).

Komentarze

  1. No i.mi.sie zachciało leczo.
    Ja jednak robię bez boczku i z dużo.iloscia pomidorów (min. 1,5 kg.) i wychodzi mi.bardziej zupa. Reszta pozostaje jak u ciebie.
    A jakby odjąć kielbase i dać bakłażan to można zamienić na Ratatouile (nie pamiętam pisowni ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, co dom , co kucharz to inny przepis :) często robię również leczo całkowicie wege - z większą ilością pomidorów, bez boczku, bez kiełbaski, zamiast tego dorzucam ciecierzycę, wcześniej skropioną oliwą posypaną wędzona papryką i upieczoną w piekarniku - pychota - w planach mam dodać również przepis na taką wersję leczo :D

      Usuń
    2. W takim razie czekam na przepis 😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...