Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
W zasadzie od maja do końca lata leczo jest na naszym stole bardzo często. Staram się korzystać maksymalnie z sezonu na paprykę, cukinię i pomidory. Leczo to proste danie, można przygotować większą porcję i odgrzać również następnego dnia.
SKŁADNIKI:
- 2 duże cebule
- 200 g boczku wędzonego
- 1 kiełbasa toruńska
- 3 duże papryki (mogą być same czerwone lub można użyć różnych kolorów)
- 1 duża cukinia
- 1 puszka pomidorów całych lub 5 pomidorów świeżych bez skóry
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebule i cukinię kroimy w większą kostkę , paprykę w paseczki, boczek w małą kosteczkę, a kiełbasę w plasterki.
2. W większym garnku podsmażamy boczek do wytopienia tłuszczu. Dodajemy cebulę i podsmażamy do zezłocenia. Dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażymy razem często mieszając około 3-5 minut.
3. Po tym czasie dodajemy paprykę, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 5 minut.
4. Do papryki dorzucamy pomidory, cukinię, zioła prowansalskie, paprykę słodką i chilli.Mieszamy dokładnie całość i ponownie przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy o momentu gdy cukinia zmięknie (warto jednak nie rozgotowywać warzyw, by pozostały lekko chrupiące).

No i.mi.sie zachciało leczo.
OdpowiedzUsuńJa jednak robię bez boczku i z dużo.iloscia pomidorów (min. 1,5 kg.) i wychodzi mi.bardziej zupa. Reszta pozostaje jak u ciebie.
A jakby odjąć kielbase i dać bakłażan to można zamienić na Ratatouile (nie pamiętam pisowni ;-))
tak, co dom , co kucharz to inny przepis :) często robię również leczo całkowicie wege - z większą ilością pomidorów, bez boczku, bez kiełbaski, zamiast tego dorzucam ciecierzycę, wcześniej skropioną oliwą posypaną wędzona papryką i upieczoną w piekarniku - pychota - w planach mam dodać również przepis na taką wersję leczo :D
UsuńW takim razie czekam na przepis 😊
Usuń