Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

TRADYCYJNY ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE

Żurek to zupa o bogatej tradycji. Ile gospodyń, tyle przepisów, tyle sprawdzonych sposobów na doskonały smak. Poniższy przepis jest moim sprawdzonym, udoskonalanym przez dłuższy czas. Jestem pewna że Wam zasmakuje.



SKŁADNIKI:
- domowy zakwas na żurek z tego przepisu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4-5 białych kiełbas surowych dobrej jakości*
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany do zup 18%
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku

* biała kiełbasa surowa dobrej jakości to taka która ma kolor szary, a nie różowy



PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut do zezłocenia cebuli.
2. Do gotującego się bulionu dorzucamy boczek z cebulką oraz delikatnie wkładamy białe kiełbasy. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
3. Po tym czasie dolewamy zakwas. Najpierw połowę, kosztujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolewamy resztę zakwasu. 
4. Zupę doprawiamy majerankiem, chrzanem oraz dorzucamy pokrojony na mniejsze części czosnek. Gotujemy jeszcze kolejne 20 minut.
5. Po tym czasie żurek wyłączamy. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia na około 20 min. Dzięki temu śmietana którą chcemy zaprawić żurek się nie zważy.
6. Do kubka wlewamy 2 łyżki śmietany i kielnię przestudzonej zupy - energicznie mieszamy do połączenia tak aby nie było grudek. Całość wlewamy do garnka z żurkiem i mieszamy. Zupę ponownie zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
7. Przed podaniem kiełbaskę kroimy na plasterki. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...