Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Żurek to zupa o bogatej tradycji. Ile gospodyń, tyle przepisów, tyle sprawdzonych sposobów na doskonały smak. Poniższy przepis jest moim sprawdzonym, udoskonalanym przez dłuższy czas. Jestem pewna że Wam zasmakuje.
SKŁADNIKI:
- domowy zakwas na żurek z tego przepisu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4-5 białych kiełbas surowych dobrej jakości*
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany do zup 18%
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
* biała kiełbasa surowa dobrej jakości to taka która ma kolor szary, a nie różowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut do zezłocenia cebuli.
2. Do gotującego się bulionu dorzucamy boczek z cebulką oraz delikatnie wkładamy białe kiełbasy. Garnek przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
3. Po tym czasie dolewamy zakwas. Najpierw połowę, kosztujemy. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolewamy resztę zakwasu.
4. Zupę doprawiamy majerankiem, chrzanem oraz dorzucamy pokrojony na mniejsze części czosnek. Gotujemy jeszcze kolejne 20 minut.
5. Po tym czasie żurek wyłączamy. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia na około 20 min. Dzięki temu śmietana którą chcemy zaprawić żurek się nie zważy.
6. Do kubka wlewamy 2 łyżki śmietany i kielnię przestudzonej zupy - energicznie mieszamy do połączenia tak aby nie było grudek. Całość wlewamy do garnka z żurkiem i mieszamy. Zupę ponownie zagotowujemy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
7. Przed podaniem kiełbaskę kroimy na plasterki. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

Komentarze
Prześlij komentarz