Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Wielkanoc za pasem. Co prawda w tym roku niestety w izolacji, ale to nie oznacza, że trzeba rezygnować z pysznych wielkanocnych potraw. Jednym z takich sztandarowych, mam wrażenie, jest wielkanocny żurek. W niektórych regionach bardziej popularny jest barszcz biały, w innych w ogóle nie robi się zup na śniadanie wielkanocne, ale u mnie żurek być musi.
A zatem jak się za taki żurek zabrać?
W dzisiejszym poście pierwszy etap przygotowywania takiego żurku. Bardzo prosty, a mimo to niewiele osób, decyduje się na jego samodzielne przygotowanie. Mowa tu o, wspomnianym już w tytule zakwasie.
SKŁADNIKI:
- 100 g płatków owsianych
- 1 litr przegotowanej letniej wody
- 1 łyżka mąki żytniej (najlepiej typ 2000, natomiast z 700 też Wam z pewnością wyjdzie)
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do czystego, wyparzonego i wysuszonego słoika (minimum dwulitrowego ) wsypujemy płatki owsiane, łyżkę mąki żytniej oraz 2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
2. Całość zalewamy litem wody i dokładnie mieszamy.
3. Słoik przykrywamy ściereczką i zabezpieczamy gumką recepturką lub obwiązujemy sznurkiem.
Chcąc ugotować żurek na tymże zakwasie polecam przecedzić go przez sitko i przetrzeć tak żeby maksymalnie wykorzystać smak całego zakwasu, ale nie dodać płatków (chyba że ktoś lubi taki bardziej treściwy żur).
Jak widzicie składników mało, przygotowanie bardzo proste. Mam nadzieję, że skusicie się na przygotowanie własnego, domowego zakwasu i ugotowanie żurku od początku przygotowanego własnoręcznie.


Komentarze
Prześlij komentarz