Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Wyglądem i konsystencją do złudzenia przypominają klasyczne mięsne pulpeciki. Pyszne, aromatyczne i pełne przypraw jaglane pulpeciki, świetnie sprawdzą się z sosem pomidorowym i makaronem
lub dodatek do kremowych zup.
lub dodatek do kremowych zup.
SKŁADNIKI:
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni lub pestek słonecznika
- 3-4 suszone pomidory
- 3 łyżki startego sera cheddar lub parmezanu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko ( nie w woreczku) w 2 szklankach osolonej wody około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy ugotowaną kaszę w wodzie na 15 minut.
2. W międzyczasie przy pomocy blendera ręcznego mielimy ziarna do momentu uzyskania konsystencji piasku.
3. Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone ziarna, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone bardzo drobniutko suszone pomidory oraz pozostałe składniki.
4. Całość mieszamy na jednolita masę. Z powstałej masy tworzymy małe pulpeciki.
5. Pulpeciki możemy przygotować na dwa sposoby. Możemy ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut, w połowie pieczenia obracając delikatnie na drugą stronę. Drugim sposobem jest usmażenie ich z każdej strony równomiernie na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
6. Takie gotowe pulpety możemy dodać do wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego z tego przepisu i podać z makaronem lub do sosu koperkowego i podać z ryżem. Świetną opcją będzie też podanie pulpecików jako dodatku do kremowych zup. Osobiście polecam spróbować z kremem z soczewicy lub kremem z kalafiora.



Komentarze
Prześlij komentarz