Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ

Wyglądem i konsystencją do złudzenia przypominają klasyczne mięsne pulpeciki. Pyszne, aromatyczne i pełne przypraw jaglane pulpeciki, świetnie sprawdzą się z sosem pomidorowym i makaronem
lub dodatek do kremowych zup.


SKŁADNIKI:
- 100 g kaszy jaglanej (suchej)
- 2 ząbki czosnku
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni lub pestek słonecznika
- 3-4 suszone pomidory
- 3 łyżki startego sera cheddar lub parmezanu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki mąki 
- 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko ( nie w woreczku) w 2 szklankach osolonej wody około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy ugotowaną kaszę w wodzie na 15 minut.
2. W międzyczasie przy pomocy blendera ręcznego mielimy ziarna do momentu uzyskania konsystencji piasku.
3. Do wystudzonej kaszy dodajemy zmielone ziarna, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone bardzo drobniutko suszone pomidory oraz pozostałe składniki.
4. Całość mieszamy na jednolita masę. Z powstałej masy tworzymy małe pulpeciki. 
5. Pulpeciki możemy przygotować na dwa sposoby. Możemy ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 20 - 30 minut, w połowie pieczenia obracając delikatnie na drugą stronę. Drugim sposobem jest usmażenie ich z każdej strony równomiernie na patelni na dobrze rozgrzanym oleju.
6. Takie gotowe pulpety możemy dodać do wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego z tego przepisu i podać z makaronem lub do sosu koperkowego i podać z ryżem. Świetną opcją będzie też podanie pulpecików jako dodatku do kremowych zup. Osobiście polecam spróbować z kremem z soczewicy lub kremem z kalafiora.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...