Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Ile domów, ile kucharzy tyle przepisów na pomidorowy sos. Sos, który można użyć saute, który może być bazą do sosu mięsnego lub sosem do zapiekanek, lasagne... Przepisów testowałam wiele. Dodawałam składniki, kombinowałam, aż wreszcie moje podniebienie zostało usatysfakcjonowane.
I oto przed Wami moja wersja sosu pomidorowego.
SKŁADNIKI:
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka cukru
- 6-7 suszonych pomidorów + 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 250 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- łyżeczka sosu sojowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. W małym garnku lub na małej patelni do której mamy pokrywkę rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do oliwy, dodajemy również łyżeczkę cukru. Podsmażamy 1 minutę i dodajemy pokrojone bardzo drobno suszone pomidory. Mieszamy i smażymy kolejne 2 - 3 minuty na małym ogniu.
2. Do pomidorów z czosnkiem wlewamy passatę i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
3. Jeśli chcemy uzyskać prawdziwie gładki sos, przestudzamy i blendujemy blenderem na gładko.

Komentarze
Prześlij komentarz