Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Pyszne ciemne pieczywo na zakwasie, z chrupiąca skórką i mięciutkim wnętrzem. A to wszystko dopełnione pysznymi i zdrowymi ziarnami. Tak pokrótce można opisać kolejny wypiek, którym chciałabym się podzielić.
SKŁADNIKI:
- 180 g zakwasu żytniego z tego przepisu
- 610 g mąki żytniej typ 720
- 550 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 100 g ulubionych ziaren (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, płatki owsiane itp)
Będzie Wam również potrzebna foremka
tzw keksówka o wymiarach 28 cm x 9 cm
tzw keksówka o wymiarach 28 cm x 9 cm
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo gęste i kleiste.
2. Przygotowujemy keksówkę. Natłuszczamy ją odrobiną oleju oraz obsypujemy mąką (opcjonalnie można użyć otrąb pszennych lub żytnich).
3. Całe ciasto przekładamy do keksówki i uciskamy tak żeby nie było pustych przestrzeni przy dnie naczynia. Polecam użyć silikonowej szpatułki.
4. Namoczoną w wodzie ręką wygładzamy powierzchnię ciasta.
5. Foremkę szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 3-4 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno pięknie wyrosnąć.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
7. Wyrośnięte ciasto odwijamy z folii i spryskujemy wodą. Można również posypać wierzch ulubionymi ziarnami - w moim przypadku siemię lniane.
8. Chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut.
9. Upieczony bochenek wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.


Komentarze
Prześlij komentarz