Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Zapiekanka - idealny pomysł na oczyszczenie lodówki przed zakupami. Przepisów jest multum i w zasadzie ciężko jest zapiekankę zepsuć. Można z powodzeniem przygotować wcześniej, włożyć do lodówki, a w porze obiadu tylko wstawić do piekarnika.
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu penne
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 3/4 słoika passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 cukinie
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- 100 g sera żółtego
Będzie Wam również potrzebne naczynie żaroodporne ceramiczne lub szklane. W moim przypadku naczynie z IKEA o wymiarach 30 x 20 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry grubości około 1 cm. Każdy z plastrów doprawiamy szczyptą soli i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy do delikatnego zezłocenia cukinię z obu stron. Cukinię odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar oliwy.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i doprawiamy łyżeczką ziół prowansalskich. Mieszamy dokładnie.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 0,5 minuty i dodajemy mięso mielone. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i oregano. Mieszamy. Dodajemy passatę i dusimy do zgęstnienia i zredukowania sosu.
4. W mniejszym garnuszku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką do połączenia. Dolewamy połowę mleka. Cały czas mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy drugą część mleka i ponownie mieszamy do powstania sosu. Doprawiamy szczyptą soli i gałki muszkatołowej.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy makaron. Następnie na makaron równomiernie rozkładamy mięso z sosem. Na wierzch układamy cukinię by przykryła całość. Wylewamy beszamel. Całość posypujemy serem.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut.



Komentarze
Prześlij komentarz