Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Często zastanawiamy się co przyrządzić jako dodatek do obiadu. Zwykle pada na klasyczną surówkę lub buraczki. Warto poszerzyć swój repertuar o coś nowego, a zarazem prostego. Warzywa pod beszamelem robi się szybko. Można postawić na jeden rodzaj lub wymieszać kilka warzyw jak w moim przypadku.
SKŁADNIKI:
- 200 g kalafiora
- 200 g brokuła
- 200 g fasolki szparagowej
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 50 g ulubionego sera żółtego ( u mnie cheddar)
Będziecie również potrzebować naczynie żaroodporne szklane lub ceramiczne.
PRZYGOTOWANIE:
1. Warzywa wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę. Odcedzamy warzywa na sitku i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. W mniejszym garnku rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia, tak by nie było grudek. Wlewamy połowę mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy pozostałe mleko. Gdy sos ponownie zgęstnieje doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
3. Warzywa polewamy sosem równomiernie i posypujemy startym serem.
4. Warzywa zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze
Prześlij komentarz