Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Mimo, że czas izolacji w domu minął i już 3 miesiące pracuję normalnie, nadal stale piekę własny chleb w domu. Jest o niebo lepszy od chlebów kupnych. Staram się eksperymentować z chlebem, wprowadzać nowe dodatki i różne proporcje mąk. Tak właśnie powstał przepis na chleb pełnoziarnisty.

SKŁADNIKI:
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki otrąb żytnich
Potrzebna będzie Wam również foremka podłużna tzw. keksówka o wymiarach 28 cm x 9 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do większej miski przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól, cukier, płatki owsiane i otręby. Całość mieszamy.
2. W osobnym naczyniu mieszamy wodę i rozkruszone drożdże. Zostawiamy na 15 minut.
3. Po tym czasie wodę z drożdżami wlewamy do suchych składników. Łączymy przy pomocy łyżki. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce o wyrośnięcia na około 1,5 h.
4. Gdy ciasto na chleb nam wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej łyżką oleju i wysypanej otrębami keksówki. Zwilżoną dłonią uklepujemy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Z wierzchu posypujemy odrobiną płatków owsianych, które również przy pomocy lekko zwilżonej dłoni wklepujemy w ciasto. Keksówkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce.
5. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180*C. Gdy ciasto w formie nam wyrośnie, wstawiamy je na 25 minut do piekarnika. Po tym czasie wierzch ciasta przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy dalej kolejna 25 minut.
6. Po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz