Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Szakszuki ciąg dalszy. Tym razem postanowiłam wykorzystać zielone warzywa, które znalazłam w lodówce: por, zieloną ciętą fasolkę i szpinak. Pysznie skomponowały się z jajkiem i serem mozzarella. Do tego domowy żytni chleb i śniadanie gotowe.
SKŁADNIKI:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 8 cm kawałek białej części pora
- garść ciętej zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 200 g szpinaku
- 2 jajka
- 1/3 kulki mozzarelli
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kumin, kurkumę, chilli i paprykę wędzoną. Smażymy około 1 minuty. Do przypraw dodajemy czosnek, cebulę i pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy fasolkę i ponownie mieszamy.
2. Na patelnię dodajemy szpinak. Dusimy z resztą składników pod przykryciem około 3 minut. Jeśli dodajemy szpinak mrożony, wydłużamy czas duszenia o kilka minut. Doprawiamy solą do smaku.
3. W przygotowanych warzywach robimy dwa wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, które od razu doprawiamy solą. Patelnię przykrywamy i dusimy do momentu ścięcia jajka. Zajmie to około 4 -5 minut. Pod koniec dodajemy pokrojona w plasterki mozzarellę.
4. Podajemy z dobrym pieczywem bezpośrednio na patelni lub delikatnie przekładamy na talerz.


Komentarze
Prześlij komentarz