Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Kolejny na mojej stronie przepis na śniadanie bez kanapek. Alternatywa dla jajecznicy i jajka sadzonego. Pyszny, ostry, orientalny smak i wędzony aromat. Kolorowe danie na dobry początek dnia.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/4 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
- 2 większe pomidory
- 2 jajka
- garść rukoli
- 2 plasterki wędzonego sera koziego
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na mniejszej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurkumę, wędzoną paprykę, kumin i chilli. Mieszamy i smażymy 1 minutę na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Ponownie mieszamy i smażymy 2-3 minuty.
2. Na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 5 minut.
3. Na patelnię dodajemy rukolę. Robimy dwa wgłębienia w pomidorach. W każde z wgłębień wbijamy jajko. Jajka posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy 4-5 minut aż jajka się zetną.
4. Pod koniec czasu ścinania jajek całość posypujemy pokrojonym w kostkę wędzonym serem kozim i ponownie przykrywamy.
5. Kiedy jajka się zetną, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
6. Podajemy z dobrym pieczywem na patelni lub delikatnie przekładamy na talerz.


Komentarze
Prześlij komentarz