Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Widząc plastry schabu najczęściej pierwsza myśl to klasyczne kotlety schabowe. Warto jednak odejść na moment od "tego co zawsze" i spróbować nowych smaków. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie danie ze schabem. Bez tłustej panierki, bez bułki tartej. Prosto i... inaczej.

SKŁADNIKI:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 plastry schabu
- 1 puszka pomidorów lub 3 duże świeże pomidory
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki chilli (pieprz cayenne)
- 2 łyżki oliwy
- kilka różyczek kalafiora
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od kalafiora. Różyczki kalafiora kroimy w grubsze plastry (1 różyczka na pół lub na 3 części) i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy kalafior. Smażymy do zarumienienia z obu stron.
2. Na drugiej patelni (większej) rozgrzewamy olej i układamy, wcześniej lekko rozbite i doprawione solą i pieprzem, plastry schabu. Obsmażamy krótko z każdej strony. Schab odkładamy na talerz.
3. Na tej samej patelni podsmażamy przez minutę przyprawy: kumin, paprykę i chilli. Do przypraw dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz w cienkie plasterki czosnek. Do cebuli wrzucamy pokrojone w kostkę pomidor i całość dokładnie mieszamy. Między pomidory układamy schab i dusimy około 30 minut, do momentu aż mięso będzie miękkie. Pierwsze 15 minut dusimy danie pod przykryciem, po tym czasie patelnię odkrywamy.
4. 5 minut przed końcem duszenia układamy pomiędzy mięso kawałki podsmażonego kalafiora.
5. Podajemy z kaszą lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz