Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Kolejny przepis dla mięsożerców. Świetny pomysł na obiad dla zapracowanych. Przygotowuje się dość szybko, ale można też przygotować wcześniej i odgrzać. Przepyszny sos musztardowy. Polecam podawać z kaszą, szczególnie gryczaną ciemną.
SKŁADNIKI:
- 4 plastry schabu bez kości
- 2 łyżki oleju
- 200 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- sól i pieprz
Będzie również potrzebna patelnia z pasującą pokrywką.
PRZYGOTOWANIE:
1. W pierwszej kolejności rozbijamy delikatnie schab z każdej strony. Nie tworzymy bardzo cienkich plastrów, tylko średniej grubości. Doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem czarnym.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy schab z każdej strony na średnim ogniu do momentu lekkiego zarumienienia na brzegach. Mięso odkładamy na talerz razem z całym sokiem, które wypuściło mięso.
3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Dodajemy przeciśnięty czosnek i musztardę. Energicznie mieszamy do połączenia. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy płyn odłożony wcześniej na talerzyk i ponownie mieszamy. W sosie układamy plastry schabu . Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut (do momentu gdy mięso będzie miękkie.
4. Pod koniec duszenia, całość posypujemy posiekaną pietruszką.
5. Poddajemy z kaszą, najlepiej gryczaną ciemną.

Komentarze
Prześlij komentarz