Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Jedna z najprostszych sałatek. Najlepiej smakuje na zimno po kilku godzinnym przegryzieniu się w lodówce. Idealna dla fanów makaronu. Robię często zarówno jako dodatek do obiadu, na kolację lub na rodzinne imprezy.
- 1 opakowanie makaronu tortellini
- 1 brokuł
- puszka kukurydzy
- pęczek koperku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie makaronu oraz podzielonego na różyczki brokuła.
2. Do większej miski dodajemy: ugotowany makaron, brokuł, odcedzoną na sitku i przepłukaną kukurydzę, posiekany koperek. Całość mieszamy.
3. Mieszamy ze sobą majonez, jogurt i pieprz. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą.

Komentarze
Prześlij komentarz