Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Klasyczna pralinka od Ferrero w postaci deseru. Słone krakersy przełożone pysznym kokosowym kremem budyniowym. Idealne dla miłośników kokosu. Innymi słowy ciasto Rafaello bez pieczenia.
SKŁADNIKI:
- 2 żółtka
- 165 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 270 g słonych krakersów
Będziecie również potrzebować blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce ubijamy mikserem żółtka , cukier wanilinowy i 110 g cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę i skrobię oraz 125 ml mleka i miksujemy dalej aż składniki się połączą.
2. Do średniego garnka wlewamy pozostałe 375 ml mleka i wsypujemy 55 g cukru. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy żeby nie spalić mleka. Do wrzącego mleka wlewamy cienkim strumieniem masę jajeczną. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką by nie zważyć masy. Podgrzewamy mieszając do momentu powstania budyniu. Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. W osobnej misce ubijamy miękkie masło na puszystą masę. Do masła łyżka po łyżce dodajemy budyń cały czas miksując. Nie za szybko by nie zważyć masła. Na sam koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
4. Dno blaszki wykładamy krakersami. Wylewamy 1/3 masy i wyrównujemy. Ponownie układamy krakersy jeden obok drugiego. Wylewamy 1/3 masy. Kolejna warstwa krakersów. Na wierzch wylewamy resztę masy. Wyrównujemy i posypujemy wiórkami.
5. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Komentarze
Prześlij komentarz