Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Cukinię uwielbiam pod każdą postacią. Mimo, że najczęściej jadam ją w postaci grillowanej lub w zapiekankach, idealnie nadaje się też do zupy. Jako dodatek tym razem przygotowałam pulpeciki wołowe. Dla niejedzących mięsa polecam wykorzystać pulpety z kaszy jaglanej. Przepis na pulpety z kaszy znajdziecie pod tym linkiem.
SKŁADNIKI:
Na zupę:
- 2-3 duże cukinie
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Na pulpety:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Cukinii nie obieramy i kroimy w większą kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy podobnie.
2. W większym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy chwilę na średnim ogniu. Dorzucamy cukinię i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Cukinię zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki. Zagotowujemy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
4. W międzyczasie przygotowujemy pulpety. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie do połączenia - najpierw widelcem a potem dłonią. Formujemy pulpeciki.
5. Ugotowaną zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę (wcześniej zahartowujemy w kubeczku). Całość mieszamy dokładnie.
6. Garnek ponownie stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Delikatnie wrzucamy pulpeciki do zupy, jeden po drugim i gotujemy około 20-25 minut na małym ogniu pod przykryciem.
7. Zupę podajemy z pietruszką, grzankami lub kleksem śmietany.

Komentarze
Prześlij komentarz