Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Zrobienie ciasta na pizzę, patrząc na ilość składników może wydawać się bardzo proste. Jednak to właśnie od ich proporcji, jakości składników oraz czasu wyrastania zależy jakość samej pizzy. Poznajcie mój przepis, który stosuję już od dłuższego czasu.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej 450
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W pierwszej kolejności musimy zrobić rozczyn. Do większej miski (najlepiej metalowej) rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem. Przy pomocy widelca rozgniatamy drożdże aż zaczną się rozpuszczać. Wlewamy wtedy wodę i mieszamy dokładnie. Wsypujemy 2 łyżki mąki (odsypujemy z 500 gram podanych wyżej) i ponownie dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.
2. Po tym czasie do rozczynu wlewamy oliwę, dodajemy sól oraz całą mąkę. Najpierw przy pomocy łyżki, a potem, po wstępnym połączeniu składników, wyrabiamy całość do momentu powstania elastycznego, miękkiego ciasta - zajmie to około 7-10 minut. Na koniec z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu wyrosnąć przez około 25- 30 minut.
3. Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie przez około 5 minut, formujemy kulę i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na kolejne 25-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i możemy przystąpić do rozprowadzenia na nim sosu oraz układania ulubionych dodatków. Możemy ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wypełnić nim całą blachę tzw. piekarnikową lub zrobić dwie pizze okrągłe.
4. Aby upiec pizzę, rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (opcja góra - dół) i pieczemy około 10 minut.


Komentarze
Prześlij komentarz