Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Po rabarbarze przyszedł czas na kolejne typowo wiosenne warzywo - botwinkę. Zupa z botwinki minimum raz musi się u mnie pojawić. Prosta w przygotowaniu, niewiele składników i bardzo świeży smak.
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki botwinki (lub jeden duży)
- 4 średniej wielkości buraki
- 1 duża marchewka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany o zup 18%
- sok z połowy sporej cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużym garnku zagotowujemy rosół.
2. W międzyczasie obieramy marchewkę i buraki. Buraki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Po zagotowaniu bulionu, wrzucamy do niego marchewkę i buraki. Gotujemy około 15 minut na średnim ogniu.
4. W tym czasie przygotowujemy botwinkę. Myjemy dokładnie. Małe buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście siekamy drobno.
5. Pokrojoną botwinkę wrzucamy do zupy, mieszamy i gotujemy razem do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy palnik.
6. Hartujemy śmietanę. Do kubka wlewamy śmietanę oraz 1 łyżkę zupy. Mieszamy widelcem energicznie do połączenia. Dolewamy kolejną łyżkę zupy. Znów mieszamy do połączenia. Czynność powtarzamy do zapełnienia kubka. Mieszankę wlewamy do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zagotowujemy ponownie.

Komentarze
Prześlij komentarz