Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Placki ziemniaczane zna każdy i każdy zapewne jadł nie raz. Zwykle podawane saute lub z gulaszem weszły już do klasyki kuchni. Ja postanowiłam nieco je odmienić.
SKŁADNIKI:
Na placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
Na sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz o smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od obrania i starcia ziemniaków i cebuli na tarce o małych oczkach.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy całość.
3. Do masy wbijamy jajko i dosypujemy mąkę. Łączymy całą masę.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy porcje masy ziemniaczanej - na jeden placek najlepiej 2 łyżki. Spłaszczamy masę formując okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoto.
5. W między czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy majonez. Mieszamy całość. Przeciskamy czosnek i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
6. Placuszki podajemy polane sosem i posypane suszonym tymiankiem.

Komentarze
Prześlij komentarz