Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Fantastyczna sałatka - świeża, z mnóstwem koloru. Bardzo smaczna, zdrowa i efektownie wyglądająca na stole. Uczta dla oka i podniebienia. Czegóż chcieć więcej.
SKŁADNIKI:
- 100 gram suchej kaszy pęczak
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów z żurawiną (+ żurawina z zalewy)
- 100 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (w moim przypadku mrożona)
- pół brokuła
- garść pestek granata
- 2 łyżki sezamu
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w większe kawałki suszone pomidory i żurawinę. Mieszamy wszystko i smażymy około 3 minut.
3. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy do połączenia składników.
4. Do kaszy dodajemy fasolkę i doprawiamy solą. Mieszamy z kaszą i smażymy około 10 minut na małym ogniu.
5. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie brokuła, podzielonego na małe różyczki.
6. Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy do zezłocenia sezam.
7. Gotową kaszę przekładamy na talerz. Na kaszy układamy ugotowane różyczki brokuła. Posypujemy pestkami granata i uprażonym sezamem.

Komentarze
Prześlij komentarz