Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Bardzo prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się gdy nie mamy za dużo czasu, a zjadło by się coś pysznego i niezbyt ciężkiego. Idealna na imprezy lub wieczory z przy ulubionym filmie - ale uwaga zawiera czosnek.
SKŁADNIKI:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 kajzerki
- 2 łyżki masła
- 1 spora pierś z kurczaka
- kawałek startego dojrzewającego sera cheddar
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz ziołowy
- szczypta chilli (pieprz chayenne)
PRZYGOTOWANIE:
1. Sałatę myjemy dokładnie i osuszamy, a następnie rwiemy liście na mniejsze kawałki i wrzucamy do większej miski.
2. W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Wlewamy jogurt i majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz ziołowy i chilli. Mieszamy do połączenia i odstawiamy.
3. Kajzerki kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone kajzerki i na średnim ogniu podpiekamy do momentu, aż nie powstaną grzanki - uwaga by nie przypalić.
4. Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w podłużne paski długości około 8 cm . Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Smażymy kurczaka na złoto.
5. Do miski z sałatą dodajemy usmażone kawałki kurczaka, grzanki, ścieramy cheddar, a na koniec całość polewamy sosem.

Komentarze
Prześlij komentarz