Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

PIEROGI RUSKIE WĘDZONE Z CHILLI

Pierogi. Klasyka kuchni polskiej. Najpopularniejsze? Chyba ruskie, choć to te z kapustą i grzybami kojarzą nam się ze świętami. U mnie też zwykle królują ruskie. Postanowiłam ich smak nieco jednak zmodyfikować. 


SKŁADNIKI:
Na ciasto pierogowe:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mocno ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli

Na farsz:
- 230 g twarogu półtłustego
- 500 g ziemniaków 
- 2 małe lub 1 duża cebula
- olej do smażenia cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu chayenne)
- sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 
2. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju na złoty kolor.
3. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
4. Do ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i przyprawy. Rozdrabniamy widelcem energicznie do uzyskania jednolitej masy.
5. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i łyżką mieszamy by wstępnie połączyć składniki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Powinno być miękkie elastyczne, ale nie powinno przyklejać się do ręki. 
6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, podsypując mąką, by ciasto nie przywierało do powierzchni. Rozwałkowujemy cienko, a następnie wykrawamy szklanką okręgi. Z ciasta, które nam pozostaje, formujemy kulę i przykrywamy ręcznikiem by nie wyschło.
7. Na każdy krążek ciasta układamy 1 łyżeczkę farszu. Sklejamy pierogi i formujemy charakterystyczną falbankę. 
8. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wyciągamy z wody 1 minutę po wypłynięciu na wierzch. 



JAK PRZECHOWYWAĆ ZAPAS PIEROGÓW?

1. Najprostszą metodą, którą i ja stosuję, jest zamrożenie surowych pierogów. Po ulepieniu, pierogi układamy na desce do krojenia (plastikowej lub szklanej). W takiej formie wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie, gdy pierogi wstępnie się zamrożą. Przekładamy je do woreczków, dzieląc na porcje. Gdy będziemy chcieli zjeść pierogi, wystarczy wrzucić je (bez wcześniejszego rozmrażania) do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować jak w przepisie wyżej. Można też odsmażyć na patelni.

2. Innym sposobem jest wcześniejsze zblanszowanie pierogów. Ulepione pierogi wkładamy na 20-30 sekund do gotującej się wody. Następnie układamy je na posmarowanej odrobiną oleju desce, zachowując odstępy. Dalej postępujemy jak w metodzie pierwszej.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...