Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Pierogi. Klasyka kuchni polskiej. Najpopularniejsze? Chyba ruskie, choć to te z kapustą i grzybami kojarzą nam się ze świętami. U mnie też zwykle królują ruskie. Postanowiłam ich smak nieco jednak zmodyfikować.
SKŁADNIKI:
Na ciasto pierogowe:
- 450 g mąki pszennej
- 300 ml mocno ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 230 g twarogu półtłustego
- 500 g ziemniaków
- 2 małe lub 1 duża cebula
- olej do smażenia cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu chayenne)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
2. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju na złoty kolor.
3. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy podsmażoną cebulę. Mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
4. Do ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i przyprawy. Rozdrabniamy widelcem energicznie do uzyskania jednolitej masy.
5. Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Mieszamy. Wlewamy wodę i łyżką mieszamy by wstępnie połączyć składniki. Następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Powinno być miękkie elastyczne, ale nie powinno przyklejać się do ręki.
6. Ciasto rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy, podsypując mąką, by ciasto nie przywierało do powierzchni. Rozwałkowujemy cienko, a następnie wykrawamy szklanką okręgi. Z ciasta, które nam pozostaje, formujemy kulę i przykrywamy ręcznikiem by nie wyschło.
7. Na każdy krążek ciasta układamy 1 łyżeczkę farszu. Sklejamy pierogi i formujemy charakterystyczną falbankę.
8. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Wyciągamy z wody 1 minutę po wypłynięciu na wierzch.
JAK PRZECHOWYWAĆ ZAPAS PIEROGÓW?
1. Najprostszą metodą, którą i ja stosuję, jest zamrożenie surowych pierogów. Po ulepieniu, pierogi układamy na desce do krojenia (plastikowej lub szklanej). W takiej formie wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie, gdy pierogi wstępnie się zamrożą. Przekładamy je do woreczków, dzieląc na porcje. Gdy będziemy chcieli zjeść pierogi, wystarczy wrzucić je (bez wcześniejszego rozmrażania) do gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować jak w przepisie wyżej. Można też odsmażyć na patelni.
2. Innym sposobem jest wcześniejsze zblanszowanie pierogów. Ulepione pierogi wkładamy na 20-30 sekund do gotującej się wody. Następnie układamy je na posmarowanej odrobiną oleju desce, zachowując odstępy. Dalej postępujemy jak w metodzie pierwszej.


Komentarze
Prześlij komentarz