Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Gdy mam mało czasu lub gdy lodówka jest w stanie "przedzakupowym", na ratunek przychodzi mi niezawodny przepis na penne ze szpinakiem. Nie potrzeba dużo czasu, ani składników by wyczarować to smaczne danie.
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu penne
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 3 ząbki czosnku
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki startego sera cheddar
- 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki chilli (pieprzu cayenne)
- 2 łyżki oliwy lub 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Będzie Wam również potrzebna większa patelnia z pokrywką.
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i podsmażamy minutę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak. Dolewamy 1/4 szklanki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Pozostawiamy pod przykryciem do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku.
3. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na minimum. Dodajemy kumin i chilli. Mieszamy.
4. Dodajemy śmietanę, energicznie mieszając, a następnie cheddar. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Do przygotowanego szpinaku dodajemy ugotowany makaron i delikatnie podgrzewając, mieszamy z sosem na patelni.

Bardzo interesujące. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń