Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Pasty kanapkowe to idealna alternatywa dla monotonnej i nudnej "kanapki z szynką i serem". Pasty kanapkowe wszelakie robię często, gdyż są szybkie, smaczne, a takie jak poniższa pasta z soczewicy, również zdrowe.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
- 2 szklanki wody
- 7 - 8 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki chilli
Będzie Wam również potrzebny blender ręczny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do niewielkiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż soczewica zmięknie. Odcedzamy z nadmiaru wody na sitku i przekładamy do miski.
2. Na suchej patelni prażymy kilka minut nasiona słonecznika, do momentu aż się delikatnie zezłocą.
3. Do soczewicy dorzucamy uprażony słonecznik, pokrojony w mniejsze kawałki czosnek oraz resztę składników. Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem.
4. Po zmiksowaniu kosztujemy i ewentualnie doprawiamy.

Komentarze
Prześlij komentarz