Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

KRUCHE CIASTO Z RABARABAREM I KRUSZONKĄ

Sezon rabarbarowy w pełni, toteż i u mnie nie mogło zabraknąć przepisu na ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Można go użyć zarówno do ciast ucieranych, drożdżowych lub, jak u mnie, do kruchego. Świetnie nadaje się również jako dodatek do owsianki lub na kompot.


SKŁADNIKI:
Na kruchy spód:
- 270 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %

Na nadzienie rabarbarowe:
- 600 g rabarbaru
- skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru

Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 100 g cukru
- 55 g zimnego masła

Będzie Wam również potrzebna forma do pieczenia o wymiarach 27 x 22 cm.

PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Na stolnicę lub dużą deskę (najlepiej drewnianą) przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy razem z mąką do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko i krótko, tylko do połączenia składników, by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy, do połączenia składników. Kruszonka będzie sypka. Odstawiamy na bok.
3. Przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Rabarbar myjemy, osuszamy. Kroimy w grubsze kawałki. Mieszamy z otartą skórką cytryny, cukrem i skrobią.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
5. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni, lekko przyklepujemy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. 
6. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie rabarbarowe. Posypujemy kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...