Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Sezon rabarbarowy w pełni, toteż i u mnie nie mogło zabraknąć przepisu na ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Można go użyć zarówno do ciast ucieranych, drożdżowych lub, jak u mnie, do kruchego. Świetnie nadaje się również jako dodatek do owsianki lub na kompot.
SKŁADNIKI:
Na kruchy spód:
- 270 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Na nadzienie rabarbarowe:
- 600 g rabarbaru
- skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 100 g cukru
- 55 g zimnego masła
Będzie Wam również potrzebna forma do pieczenia o wymiarach 27 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowujemy kruchy spód. Na stolnicę lub dużą deskę (najlepiej drewnianą) przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko siekamy razem z mąką do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko i krótko, tylko do połączenia składników, by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki na 30 minut.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy, do połączenia składników. Kruszonka będzie sypka. Odstawiamy na bok.
3. Przygotowujemy nadzienie rabarbarowe. Rabarbar myjemy, osuszamy. Kroimy w grubsze kawałki. Mieszamy z otartą skórką cytryny, cukrem i skrobią.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
5. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Ścieramy na tarce na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni, lekko przyklepujemy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut.
6. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie rabarbarowe. Posypujemy kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut.


Komentarze
Prześlij komentarz