Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Kto nie zna klasycznych kotletów jajecznych? Wydaje mi się że to, obok ryb, jedno z najpopularniejszych dań piątkowych. U mnie dziś kotlety z kaszy jaglanej i jajek, z dodatkiem szczypiorku i pysznym sosem koperkowym.
SKŁADNIKI:
Na kotlety (6 sztuk):
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz
Na sos koperkowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml bulionu warzywnego
- pęczek koperku
- 1 łyżka śmietany 18 %
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
2. Do wystudzonej kaszy dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka na twardo. Całość mieszamy i rozdrabniamy jeszcze widelcem. Dodajemy całe surowe jajko (wcześniej umyte i wyparzone), posiekany drobno szczypiorek, bułkę tartą oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładne mieszamy.
3. Z powstałej masy formujemy 6 kotlecików. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na małym ogniu z każdej strony do zezłocenia.
4. W międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy. W mniejszym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie, trzepaczką mieszamy tak by nie było grudek. Dolewamy połowę bulionu i ponownie energicznie mieszamy. Wlewamy drugą połowę i mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać jeszcze odrobinę bulionu. Dodajemy gałkę, sól, pieprz i posiekany drobno koperek. Mieszamy całość do połączenia. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy całość i zagotowujemy.
5. Usmażone kotleciki podajemy polane sosem. Świetnie smakują z fasolką szparagową, brokułem lub kalafiorem.

Komentarze
Prześlij komentarz