Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Ile przepisów na naleśniki przetestowałam to nie zliczę. Albo wychodziły niesmaczne, albo za ciężkie, ale największą zmorą było przywieranie ciasta do patelni. Na szczęście udało mi się wypracować proporcję według mnie idealną. Naleśniki wychodzą pyszne, nie przywierają do patelni i łatwo je przewrócić - nawet podrzucając.
SKŁADNIKI*:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki wody mineralnej
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju rzepakowego
Będziecie potrzebować również małą patelnię, najlepiej teflonową z płaskim dnem - typową dla naleśników.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy trzepaczką, do momentu uzyskania gładkiego ciasta bez żadnych grudek.
3. Miskę odstawiamy na 10 minut.
4. Przed pierwszym smażeniem patelnię smaruję dosłownie odrobiną oleju (można użyć ręcznika papierowego) i rozgrzewam patelnię na średnim ogniu.
5. Na patelnię wylewam niecałą łyżkę wazową ciasta i rozprowadzam po całej patelni. Smażę 1 minutę i obracam na drugą stronę. Smażę 1 minutę.
6. Podaję z ulubionymi dodatkami.
* Przepis na 12 -14 sztuk.

Komentarze
Prześlij komentarz