Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Kto nie lubi świeżego ciepłego chleba z masełkiem ziołowo-czosnkowym? Postanowiłam zainspirować się tym smakiem i stworzyć chleb, który zawierać będzie w sobie aromat czosnku i ziół. Jeśli ktoś nie lubi można te składniki pominąć i przygotować klasyczny chleb pszenny.
SKŁADNIKI:
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 500 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 700 g mąki pszennej typ 450
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki czosnku granulowanego
Będzie Wam również potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką. Jeśli macie tylko takie bez pokrywki, możecie użyć folii aluminiowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużej miski wlewamy wodę. Rozkruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut.
2. Do wody z drożdżami przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, zioła prowansalskie i czosnek. Mieszamy do połączenia. Pod koniec mieszania wlewamy rozpuszczone masło. Mieszamy całość tylko do połączenia składników.
3. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2h do lodówki. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
4. Po tym czasie ciasto wygniatamy krótko lekko podsypując blat mąką. Formujemy bochenek. Zostawiamy na blacie o momentu, aż piekarnik nie nagrzeje się do 180 stopni Celsjusza. Równocześnie z piekarnikiem nagrzewamy naczynie żarooporne.
5. Po nagrzaniu piekarnika, naczynie wyjmujemy, wkładamy do środka uformowany bochenek i przykrywamy pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej.
6. Pieczemy 20 minut i po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Chleb może popękać - nie przejmujemy się tym, im bardziej nieregularny w kształcie tym bardziej domowo wygląda. Dopiekamy jeszcze kolejne 20-25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy środek jest wypieczony (na patyczku nie może zostawać surowe lepkie ciasto). W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia o 5 - 10 min.
7. Chleb studzimy na kratce.

Komentarze
Prześlij komentarz