Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Tym razem stwierdziłam, że mam ochotę przygotować Tartę jabłkowo-cynamonową. Wypieki z jabłkami pojawiają się u mnie najczęściej w okresie jesiennym, ale nie zaszkodzi idąc tropem wiosennych porządków, odkurzyć także i ten wyśmienity przepis.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru
150 g masła (koniecznie zimnego)
1 całe jajko
1 żółtko
Na farsz:
około 5-6 średniej wielkości jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
3-4 łyżki cukru
cynamon (według uznania)
Na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
50 g masła (zimnego)
Dodatkowo należy zaopatrzyć się w formę do tart o średnicy
mniej więcej 28 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. W większej z misek umieszczamy składniki na kruchy spód, a w mniejszej na kruszonkę. Ciasto zagniatamy szybko, by nadmiernie nie ogrzewać ciasta.
2. Uformowane w kulę ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę, by dodatkowo je schłodzić. Zagniatam również ciasto na kruszonkę i odstawiamy.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
4. Obieramy jabłka i kroimy w mniejsze kawałki, od razu wrzucając je na suchą patelnię. Owoce przysypujemy cukrem i cynamonem i podsmażamy do momentu, aż z jabłka pokryją się płynnym karmelem.
5. Foremkę smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki i oblepiamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem i wykładamy jabłka. Na koniec posypujemy całość kruszonką.
6. Pieczemy około 30-40 minut.


Komentarze
Prześlij komentarz