Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Pyszna sałatka łącząca wiele różnych smaków. Słodki burak, chrupki słonecznik, lekko ostry smak rukoli świetnie się ze sobą łączą. Do tego aromatyczny domowy sos winegret i pyszna sałatka gotowa.
SKŁADNIKI:
Na sos winegret:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli i pieprzu
Na sałatkę:
- 2 garści świeżej rukoli
- 1 średni burak
- 100 g sera feta
- garść pestek słonecznika
- kilka łyżek sosu winegret
PRZYGOTOWANIE:
1. W pierwszej kolejności gotujemy buraka: myjemy dokładnie, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby w całości go przykryła. Gotujemy, w zależności od wielkości buraka, około 1 - 1,5 h. Buraka możemy również pokroić w mniejsze kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą i upiec w piekarniku do miękkości.
2. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dodajemy do szklanki i energicznie przy pomocy widelca łączymy ze sobą do momentu uzyskania gładkiego w strukturze sosu. Dobrym trikiem jest użycie małego słoiczka, do którego dodajemy składniki, zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia. Niewykorzystany sos możemy w słoiczku przechowywać w lodówce.
3. W misce lub na talerzu układamy rukolę. Na liście wykładamy pokrojone w kostkę buraka oraz ser feta. Całość posypujemy uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Polewamy kilkoma łyżkami sosu winegret.

Komentarze
Prześlij komentarz