Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Kolejny pomysł na "bezkanapkowe" śniadanie. Trochę inna wersja klasycznych racuchów, a równie pyszna. Takie śniadanie nie tylko pięknie wygląda i smakuje. Dzięki braku dosładzania białym cukrem, jest również dużo zdrowsze niż słodzone płatki śniadaniowe, kupione w sklepie.
SKŁADNIKI:
Na placuszki:
- 1 duży banan, najlepiej dojrzały
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 ml mleka
- 130 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ( można zastąpić sodą oczyszczoną)
- 1 jajko
- olej do smażenia
Na sos jogurtowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE:
1. Banan obieramy ze skórki, wkładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy sok z cytryny, ponownie mieszamy.
2. Do banana dodajemy całe jajko i mleko. Mieszamy do połączenia składników.
3. Na koniec przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie łączymy całość.
4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na jeden placuszek wystarczają 2 łyżki ciasta. Smażymy na małym ogniu z każdej strony.
5. Przygotowujemy sos. Mieszamy składniki do połączenia i polewamy placuszki. Podajemy z kilkoma plasterkami banana i granatem.

Komentarze
Prześlij komentarz