Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Dla wielu wielkanocny stół kojarzy się z sałatką jarzynową. Chciałabym tym przepisem przekonać Was, że dobrą alternatywą jest sałatka śledziowa. Cudowne połączenie smaków to miód dla naszego podniebienia. Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
- 200 g filetów śledziowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 duże ogórki konserwowe
- pół dużego kwaśnego jabłka
- pół dużej cebuli
- 100 g mrożonego groszku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacząć musimy od wymoczenia śledzi, by nie były zbyt słone. Filety zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 2 godziny.
2. Mrożony groszek wrzucamy do gotującej się wody i lekko podgotowujemy przez 5 minut. Odcedzamy na sitku.
3. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę jajka, ogórki, jabłka (obrane), cebulę oraz groszek.
4. Śledzie odsączamy z wody i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do sałatki.
5. Sałatkę doprawiamy sokiem z cytryny, majonezem, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na noc i podajemy następnego dnia po uprzednim wymieszaniu.

Komentarze
Prześlij komentarz