Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Biała kiełbasa i chrzan są według mnie dla siebie stworzone. Idealnie dopełniają się smakiem. Przepis ten sprawdzi się zarówno dla tradycyjnej białej surowej kiełbasy jak i dla jej wegańskich zamienników.
SKŁADNIKI:
- 4 białe kiełbasy surowe ( lub jak w moim przypadku 2 białe kiełbasy surowe i 2 białe wegańskie kiełbaski)
- 1 duża biała cebula
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka dobrej jakości
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka masła
- ew. łyżeczka majeranku
- ew. łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka z zimną wodą wkładamy kiełbasy białe surowe i podgrzewamy wodę do momentu aż woda prawie się zagotuje. W tym momencie wyłączamy.
2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobinkę olejem (można przy pomocy pędzelka silikonowego). Układamy w naczyniu nasze kiełbaski i wstawiamy do nagrzanego, do 180 stopni Celsjusza, piekarnika. Kiełbaski zostawiamy w piekarniku na około 15 - 20 minut.
3. W międzyczasie przygotowujemy chrzanowy sos. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy, mieszając, około 5 minut do zezłocenia.
4. Po tym czasie dodajemy chrzan, a następnie śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem i gotujemy około 2-3 minut.
5. Sosem wlewamy do wyciągniętych z piekarnika kiełbasek.
Jeżeli mamy zamiar podać nasze kiełbaski na śniadanie, proponuję by powyższe czynności wykonać wieczór wcześniej, następnie wystudzić, włożyć do lodówki i kontynuować następnego dnia rano - przyspieszy to znacząco proces przygotowywania śniadania.
6. Naczynie z kiełbaskami w sosie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, piekarnika i zapiekamy około 30 minut.

Komentarze
Prześlij komentarz