Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Już kolejny raz na moim wielkanocnym stole zagościły jajka faszerowane. Choć to nie jedyna okazja kiedy wykorzystuję ten przepis. Również i menu na rodzinne uroczystości urozmaicam takimi prostymi i szybkimi w przygotowaniu daniami. Proste, a jakie efektowne na stole.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół pęczka świeżego szczypiorku
- łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka gotujemy na twardo przez 7 minut. Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, dzięki temu skorupki nie popękają i białko nie wpłynie. Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie.
2. Jajka obierany ze skorupek i przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka i częściowo białka, uważając jednak by nie przerwać jajka.
3. Wydrążone części jajek siekamy drobno i wrzucamy do miski.
4. Obieramy awokado i również kroimy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do posiekanych jajek. Dodajemy również posiekany szczypiorek.
5. Doprawiamy cytryną, solą, pieprzem oraz dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy.
6. Farszem wypełniamy wydrążone jajka.

Komentarze
Prześlij komentarz