Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Owsiankę uwielbiam, ale kiedy odkryłam jaglankę to ona stała się numerem jeden. Konsystencja i smak o wiele przyjemniejszy niż w owsiance i nieograniczona możliwość komponowania dodatków. Plusem mojego przepisu jest brak dosładzania cukrem - naturalnym słodzikiem jest dojrzały banan.
SKŁADNIKI (na 1 porcję)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 250 ml mleka krowiego lub roślinnego)
- 50 ml wody
- pół dojrzałego banana
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 50 g malin (mogą być mrożone)
- 50 g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i dokładnie przepłukujemy.
2. Do małego garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy pokrojonego w plasterki banana i zagotowujemy.
3. Po zagotowaniu wsypujemy przepłukaną kaszę, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając, by nie przypalić mleka.
4. Gotową jaglankę przekładamy do miseczki i dokładamy dodatki.


Komentarze
Prześlij komentarz