Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Hummus ostatnimi czasy stał się bardzo popularny i jest bohaterem wielu dań ale też i zdjęć na Instagramie. Sama hummus uwielbiam, szczególnie na ciemnym pieczywie z dodatkiem pomidora i mozzarelli, bądź ciemnych oliwek. Niestety gotowy hummus nie należy do najtańszych, dlatego zachęcam do tworzenia własnego, pysznego i domowego.
SKŁADNIKI:
Na pastę tahini:
100 g sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
Na hummus:
1 szklanka suchej ciecierzycy + woda z gotowania ciecierzycy (tzw. aquafaba)
3 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie hummusu rozpoczynamy od zrobienia pasty tahini. Można oczywiście kupić taką gotową, natomiast z powodzeniem można wykonać ją samodzielnie przy pomocy ręcznego blendera. Niewykorzystaną pastę tahini możemy przełożyć do pojemnika lub słoiczka i przechowywać w lodówce.
1. Do wysokiej i wąskiej miski wsypujemy ziarna sezamu i wlewamy oliwę z oliwek. Blendujemy na wysokich obrotach do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej i lejącej pasty.
2. Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli przez około 1- 1,5 h.
3. Ciecierzycę odcedzamy i umieszczamy w misce, zachowując jednak wodę z gotowania.
4. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na wysokich obrotach o uzyskania gładkiej masy. W miarę potrzeby dolewamy odrobinę wody z gotowania ciecierzycy by uzyskać pożądaną konsystencję.
5. Aby uzyskać inny smak, do hummusu możemy dodać np kilka suszonych pomidorów, wędzoną paprykę, czosnek niedźwiedzi lub czarnuszkę.

Komentarze
Prześlij komentarz