Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

HUMMUS KLASYCZNY

Hummus ostatnimi czasy stał się bardzo popularny i jest bohaterem wielu dań ale też i zdjęć na Instagramie. Sama hummus uwielbiam, szczególnie na ciemnym pieczywie z dodatkiem pomidora i mozzarelli, bądź ciemnych oliwek. Niestety gotowy hummus nie należy do najtańszych, dlatego zachęcam do tworzenia własnego, pysznego i domowego.



SKŁADNIKI:

Na pastę tahini:
100 g sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości

Na hummus:
1 szklanka suchej ciecierzycy + woda z gotowania ciecierzycy (tzw. aquafaba)
3 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie hummusu rozpoczynamy od zrobienia pasty tahini. Można oczywiście kupić taką gotową, natomiast z powodzeniem można wykonać ją samodzielnie przy pomocy ręcznego blendera. Niewykorzystaną pastę tahini możemy przełożyć do pojemnika lub słoiczka i przechowywać w lodówce.

1. Do wysokiej i wąskiej miski wsypujemy ziarna sezamu i wlewamy oliwę z oliwek. Blendujemy na wysokich obrotach do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej i lejącej pasty.
2. Ciecierzycę dzień wcześniej  zalewamy zimną wodą. Następnego dnia gotujemy z dodatkiem soli przez około 1- 1,5 h.
3. Ciecierzycę odcedzamy i umieszczamy w misce, zachowując jednak wodę z gotowania. 
4. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na wysokich obrotach o uzyskania gładkiej masy. W miarę potrzeby dolewamy odrobinę wody z gotowania ciecierzycy by uzyskać pożądaną konsystencję.
5. Aby uzyskać inny smak, do hummusu możemy dodać np kilka suszonych pomidorów, wędzoną paprykę, czosnek niedźwiedzi lub czarnuszkę. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...