Przejdź do głównej zawartości

KOKOSANKI

Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości.  SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia.  3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli.  4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...

CYNAMONKI Z POLEWĄ ŚMIETANKOWĄ

Cynamonki to u mnie już wypieki kultowe. Robię je częściej niż inne ciasta, gdyż są proste w przygotowaniu, a jedynie nieco czasochłonne - wypieki na bazie ciasta drożdżowego już tak mają w zwyczaju. Rekompensuje to jednak cudowny aromat cynamonu, roznoszący się po całym domu.



SKŁADNIKI:
Na ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej tortowej typ 450
100 g cukru
12 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
250 ml mleka krowiego lub roślinnego (świetnie wychodzą na mleku sojowym - polecam)
50 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła

Na nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła
30 g cukru
2 łyżki cynamonu (można dodać mniej lub więcej w zależności od preferencji)

Na polewę śmietankową:
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2-3 łyżki cukru pudru

Będziecie również potrzebować dużą blachę tzw. piekarnikową.

PRZYGOTOWANIE:
1. W większej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, cukier, drożdże suche*, sól oraz cynamon.
2. W małym garnuszku podgrzewamy delikatnie mleko. Nie może być za gorące, gdyż spowoduje, że drożdże nie wyrosną. Mleko musi być przy dotknięciu jedynie ciepłe.
3. Mleko wlewamy do suchych składników i łączymy najpierw przy pomocy łyżki, a gdy większość składników połączy się, przystępujemy o wyrabiania ciasta. Po około 5 minutach wyrabiania, wlewamy rozpuszczone, przestudzone, ale nadal lekko ciepłe masło i wyrabiamy dalej przez kolejne 5 minut. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk. 
4. Wyrobione ciasto w formie kuli wkładamy do obsypanej lekko mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h. 
5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy krótko na podsypanym odrobiną mąki blacie. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Na środek rozwałkowanego ciasta wylewamy rozpuszczone masło i rozprowadzamy przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie równomiernie posypujemy cukrem, a następnie cynamonem. 
7. Wysmarowane nadzieniem ciasto zawijamy w rulon/roladę od dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na kawałki o grubości około 2 - 3 cm. 
8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy cynamonki, układając je płasko i zachowując odstępy między nimi. Blachę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Po upływie 30 minut, gdy cynamonki podwoją objętość, pieczemy je 8 minut. 
9. Upieczone cynamonki odstawiamy na talerz do wystygnięcia. 
10. Przygotowujemy polewę, mieszając ze sobą śmietankę i cukier, a następnie przy pomocy łyżeczki polewamy wystudzone drożdżówki.

*Jeśli używamy drożdży świeżych musimy najpierw przygotować rozczyn: Do miseczki wkładamy rozkruszone drożdże i rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy tak żeby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do pozostałych składników i postępujemy dalej według przepisu.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PUSZYSTY OMLET

Omlet to śniadaniowa alternatywa jajecznicy i jajek na miękko. Przygotowuje się go szybko. Można popuścić wodze fantazji i wybrać takie składniki na jakie mamy ochotę lub takie które akurat znajdziemy w lodówce i chcielibyśmy wykorzystać. Bardzo sycące danie. Idealne na początek dnia. SKŁADNIKI: Na omlet: - 2 jajka - 2 łyżki mleka - szczypta soli  - szczypta pieprzu - 1 łyżka masła Dodatki: - 1 - 2 pieczarki - 1/2 małej cebuli - 1/4 papryki czerwonej - kawałek sera pleśniowego - natka pietruszki - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Po zeszkleniu cebuli dorzucamy pokrojone w półplasterki pieczarki. Po chwili dorzucamy również paprykę. Mieszamy i podsmażamy razem około 1 minuty. Odstawiamy. 2.  Do miseczki wbijamy jajka, dodajmy sól, pieprz i mleko. Przy pomocy widelca energicznie roztrzepujemy jajka. 3. Na drugiej patelni (mniejszej) rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną i czekamy aż jajka zaczną ścinać ...

DROŻDŻOWA STRUCLA Z NUTELLĄ I KRUSZONKĄ

Idealne ciasto dla fanów Nutelli. A do tego mięciutkie ciasto drożdżowe i chrupiąca kruszonka. Idealne na weekend. Świetnie sprawdzi się w gorące, upalne dni, gdy nie mamy ochoty na ciężkie kremowe ciasta.  SKŁADNIKI: Na ciasto drożdżowe: - 370 g mąki pszennej typ 450 - 7 g drożdży instant - 1 łyżeczka soli - 40 g cukru - 8 g cukru wanilinowego - 1 jajko - 160 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka  - 50 g rozpuszczonego masła - 3 łyżki Nutelli Na kruszonkę: - 50 g mąki pszennej typ 450 - 50 g cukru pudru - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 35 g masła  Będziecie również potrzebować foremkę tzw. keksówkę o wymiarach : 28 cm x 9 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy również drożdże, sól, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy suche składniki. Dodajemy jajko oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy łyżką do wstępnego połączenia. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Gdy składniki będą wstępnie połączone, odstawiamy łyżkę na bok i zagniatamy przez około 10 min...

SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

Sernik na ciemnym spodzie to jeden z dwóch serników, które przygotowuję najczęściej. Zwykle króluje on na świątecznym stole. W mojej wersji bez bakalii, gładki, wilgotny i aromatyczny. Prosty w przygotowaniu i pięknie prezentujący się na stole. SKŁADNIKI: Na ciemny spód i wierzch: - 280 g mąki pszennej typ 450 - 100 g cukru pudru - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g zimnego masła - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 jajko Na masę serową: - 900 g twarogu półtłustego (w moim przypadku bez laktozy) - 1 szklanka cukru - 16 g cukru wanilinowego ( można również użyć cukru z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 5 jajek - 150 g masła  Będzie Wam również potrzebna foremka okrągła  (jak na tort) o średnicy 23 cm. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść szybko by nadmiernie nie ogrzewać ciasta. Z zagniecionych składników formujemy dwie j...