Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Cynamonki to u mnie już wypieki kultowe. Robię je częściej niż inne ciasta, gdyż są proste w przygotowaniu, a jedynie nieco czasochłonne - wypieki na bazie ciasta drożdżowego już tak mają w zwyczaju. Rekompensuje to jednak cudowny aromat cynamonu, roznoszący się po całym domu.
SKŁADNIKI:
Na ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej tortowej typ 450
100 g cukru
12 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
250 ml mleka krowiego lub roślinnego (świetnie wychodzą na mleku sojowym - polecam)
50 g rozpuszczonego i lekko przestudzonego masła
Na nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła
30 g cukru
2 łyżki cynamonu (można dodać mniej lub więcej w zależności od preferencji)
Na polewę śmietankową:
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2-3 łyżki cukru pudru
Będziecie również potrzebować dużą blachę tzw. piekarnikową.
PRZYGOTOWANIE:
1. W większej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, cukier, drożdże suche*, sól oraz cynamon.
2. W małym garnuszku podgrzewamy delikatnie mleko. Nie może być za gorące, gdyż spowoduje, że drożdże nie wyrosną. Mleko musi być przy dotknięciu jedynie ciepłe.
3. Mleko wlewamy do suchych składników i łączymy najpierw przy pomocy łyżki, a gdy większość składników połączy się, przystępujemy o wyrabiania ciasta. Po około 5 minutach wyrabiania, wlewamy rozpuszczone, przestudzone, ale nadal lekko ciepłe masło i wyrabiamy dalej przez kolejne 5 minut. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
4. Wyrobione ciasto w formie kuli wkładamy do obsypanej lekko mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 h.
5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy krótko na podsypanym odrobiną mąki blacie. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Na środek rozwałkowanego ciasta wylewamy rozpuszczone masło i rozprowadzamy przy pomocy silikonowego pędzelka. Następnie równomiernie posypujemy cukrem, a następnie cynamonem.
7. Wysmarowane nadzieniem ciasto zawijamy w rulon/roladę od dłuższego boku. Tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na kawałki o grubości około 2 - 3 cm.
8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy cynamonki, układając je płasko i zachowując odstępy między nimi. Blachę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Po upływie 30 minut, gdy cynamonki podwoją objętość, pieczemy je 8 minut.
9. Upieczone cynamonki odstawiamy na talerz do wystygnięcia.
10. Przygotowujemy polewę, mieszając ze sobą śmietankę i cukier, a następnie przy pomocy łyżeczki polewamy wystudzone drożdżówki.
*Jeśli używamy drożdży świeżych musimy najpierw przygotować rozczyn: Do miseczki wkładamy rozkruszone drożdże i rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy tak żeby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do pozostałych składników i postępujemy dalej według przepisu.
*Jeśli używamy drożdży świeżych musimy najpierw przygotować rozczyn: Do miseczki wkładamy rozkruszone drożdże i rozcieramy z łyżeczką cukru, dolewamy połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy tak żeby nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do pozostałych składników i postępujemy dalej według przepisu.



Komentarze
Prześlij komentarz