Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Nadal kontynuuję moją przygodę z pieczeniem domowego chleba. Tym razem postawiłam na aromatyczny chleb pszenno-żytni z kminkiem, który chodził za nami już kilka dni.
SKŁADNIKI:
- 230 g mąki żytniej typ 720
- 320 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka kminku całego
- 450 ml ciepłej wody
Przygotujcie również foremkę tzw. keksówkę o wymiarach 28 cm x 9 cm.
Przygotujcie również foremkę tzw. keksówkę o wymiarach 28 cm x 9 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do większej miski przesiewamy obie mąki.
2. Dodajemy sól, cukier, otręby, siemię lniane i kminek.
3. W osobnej miseczce mieszamy wodę z rozkruszonymi drożdżami do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy na 10 minut.
4. Po tym czasie wodę z drożdżami wlewamy do suchych składników i mieszamy przy pomocy łyżki. Masa będzie lepka i kleista.
5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h w ciepłe miejsce*. Ciasto powinno podwoić objętość.
6. Wyrośniętą masę chwilę mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami**. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym i odrobiną kminku, a następnie wygładzamy zwilżoną dłonią by ziarna przykleiły się do ciasta.
7. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, by chleb podrósł. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do180 stopni Celsjusza. Wstawiamy chleb i pieczemy około 1 h. Jeśli będzie za bardzo przypiekał się od góry, można przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
8. Upieczony bochenek studzimy na kratce.
* Jeśli chcesz przyspieszyć proces wyrastania, można przykrytą ściereczką miskę z ciastem włożyć do, rozgrzanego do 40 stopni Celsjusza, piekarnika. Drzwiczki piekarnika pozostawiamy uchylone.
** Keksówkę można również wyłożyć papierem o pieczenia.
* Jeśli chcesz przyspieszyć proces wyrastania, można przykrytą ściereczką miskę z ciastem włożyć do, rozgrzanego do 40 stopni Celsjusza, piekarnika. Drzwiczki piekarnika pozostawiamy uchylone.
** Keksówkę można również wyłożyć papierem o pieczenia.

Komentarze
Prześlij komentarz