Dziś przepis dla maniaków i zagorzałych fanów kokosu - kokosanki. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Potrzeba tylko kilka składników, które zwykle każdy ma w kuchni by przygotować te pyszne słodkości. SKŁADNIKI: - 200 g kokosu - 50 g masła - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mleka - 2 białka - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Potrzebna będzie Wam również blacha tzw. piekarnikowa. PRZYGOTOWANIE: 1. W pierwszej kolejności należy rozpuścić w garnku masło. Do masła dosypujemy cukier i dwie łyżki mleka i mieszamy, czekając aż cukier się rozpuści. Gdy zawartość garnka będzie płynna, zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy całość do połączenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Gdy masa kokosowa będzie już wystudzona, ubijamy dwa białka ba sztywno. Po ubiciu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia. 3. Ubite białka przekładamy do masy kokosowej i dokładnie mieszamy łyżką - powoli. 4. Blachę piekarnikową wykładamy papie...
Pieczenie baranka wielkanocnego to w wielu domach nieodłączny element wielkanocnych przygotowań. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami najprostszym przepisem, ze składników dostępnych w każdym domu. Branek wychodzi mięciutki, babkowy i pięknie pachnący wanilią.
SKŁADNIKI:
- 120 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 20 g mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 120 g cukru
- 1-2 łyżeczek cukru wanilinowego (można również użyć cukru z prawdziwą wanilią)
- 3 jajka
- 70 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Będzie Wam również potrzebna forma na baranka - może być silikonowa, aluminiowa, żeliwna itd. W moim przypadku użyta została forma żeliwna.
Podana ilość składników wystarcza na wypełnienie foremki ze zdjęcia poniżej - jest to foremka na małego baranka. Jeśli posiadacie foremkę większą proponuję przygotować ciasto z 1,5 porcji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Warto zacząć od przygotowania piekarnika i formy. Formę natłuszczamy masłem - ważne żeby natłuścić całość, każdy zakamarek, tak żeby później łatwo można było wyjąć baranka z foremki. Foremkę skręcamy i odstawiamy. W piekarniku umieszczamy blachę, na której później postawimy formę z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 - 190 stopni Celsjusza.
2. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy do podwojenia objętości - masa powinna być jasna i puszysta.
3. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie obie mąki.
4. Do zmiksowanej masy, łyżka po łyżce dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, na sam koniec wąskim strumieniem dolewając masło. Całość mieszamy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę.
5. Kiedy piekarnik nagrzeje się do pożądanej temperatury, na blasze ustawiamy w centralnym punkcie foremkę i powoli wlewamy ciasto. Piekarnik zamykamy i pieczemy około 30 minut. Jeżeli wierzch ciasta spieka nam się za mocno można przykryć foremkę kawałkiem folii aluminiowej.
6. Po 30 minutach sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest wypieczone w środku. Jeżeli na patyczku osadza się surowe ciasto należy wydłużyć czas pieczenia o dodatkowe 5-8 minut.
7. Po upieczeniu formę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero po tym czasie delikatnie wyciągamy baranka z formy i odcinamy nadmiar ciasta by móc go ustawić.
8. Baranka oprószamy cukrem pudrem i tworzymy oczka z pieprzu w kulkach lub ziela angielskiego

Komentarze
Prześlij komentarz